Skip to main content

Guess These Famous Science Fiction Novels By Their First Lines

I really enjoyed the recent Book Riot post Guess These Famous Novels By Their Second Lines. As an SF fan, it made me wonder about famous second lines in speculative fiction. And first lines.

Some searches revealed many posts of famous first lines in SF, but as I browsed I noticed many of my favorite first sentences from SF novels weren't well represented. So I decided to compile my own list as a quiz, in sincere imitation of the Book Riot quiz that inspired this effort. Like the Book Riot quiz, answers are in hidden (white) text next to the ANSWER label.

Good luck!

1. The Deliverator belongs to an elite order, a hallowed sub-category.

ANSWER: Snow Crash by Neil Stephenson

2. "I always get the shakes before a drop."

ANSWER: Starship Trooper by Robert A. Heinlein

3. His name was Gaal Dornick and he was just a country boy who had never seen Trantor before.

ANSWER: Foundation by Isaac Asimov

4. The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

ANSWER: Neuromancer by William Gibson

5. Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the Galaxy lies a small unregarded yellow sun.

ANSWER: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy by Douglas Adams

6. It was a pleasure to burn.

ANSWER: Fahrenheit 451 by Ray Bradbury

7. I'll make my report as if I told a story, for I was taught as a child on my homeworld that Truth is a matter of the imagination.

ANSWER: The Left Hand of Darkness by Ursula K. LeGuin

8. The idiot lived in a black and gray world, punctuated by the white lightning of hunger and the flickering of fear.

ANSWER: More Than Human by Theodore Sturgeon

9. "Tonight we're going to show you eight silent ways to kill a man."

ANSWER: The Forever War by Joe Haldeman

10. A merry little surge of electricity piped by automatic alarm from the mood organ beside his bed awakened Rick Deckard.

ANSWER: Do Androids Dream of Electric Sheep? by Phillip K. Dick

11. I did two things on my seventy-fifth birthday.

ANSWER: Old Man's War by John Scalzi

12. "I've watched through his eyes, I've listened through his ears, and I tell you he's the one."

ANSWER: Ender's Game by Orson Scott Card

13. There was a razorstorm coming in.

ANSWER: Revelation Space by Alastair Reynolds

14. In the nighttime heart of Beirut, in one of a row of general-address transfer booths, Louis Wu flicked into reality.

ANSWER: Ringworld by Larry Niven

15. The Hegemony Consul sat on the balcony of his ebony spaceship and played Rachmaninoff’s Prelude in C-sharp Minor on an ancient but well-maintained Steinway while great, green, saurian things surged and bellowed in the swamps below.

ANSWER: Hyperion by Dan Simmons


Comments

Popular posts from this blog

The Business Model Innovation Factory by Saul Kaplan (Book Review)

As a culture, we strive for personal transformation. Whether it's eating better and getting fit, redefining our professional value proposition through training and education, or simply trying to be kinder and gentler, we're constantly reinventing who we are and what we can do. We may not be successful all the time, or achieve breakthroughs like those featured on The Biggest Loser or facilitated by Tony Robbins , but millions of people successfully transform and reinvent themselves every year. Unfortunately, the very organizations where we work generally do not do the same. As Saul Kaplan elaborates in The Business Model Innovation Factory , most organizations struggle to transform from their core, initial business models and tend to become stagnant and vulnerable to disruptive competitors. The example Kaplan leads with is Blockbuster, which for a time owned the brick and mortar video and DVD rental space, until they were "netflixed" by a disruptive competitor (

2014 IBM Digital Experience Conference

In July, I will be presenting at the 2014 IBM Digital Experience Conference, an event focused on the latest technologies, best practices, and the business benefits of delivering great digital experiences. Below is the description for my session: Session:  BUS-S20 Date/Time:   Monday, July 21, 10:30 AM - 11:30 AM Successfully Enabling Enterprise Content Management, Cloud, Mobile, and Social Business at Superior Group Superior Group focuses on the agile delivery of people, process and project outsourcing solutions. Our session will detail how this organization accelerated its content management and social business needs by implementing a combination of content management, cloud, mobile, and collaboration solutions. Attend this session and you will have an opportunity to learn from Frank Gullo, Director of Digital and Mobile Strategy at Superior Group and IBM Social Business Insights blog contributor, on how a mid-sized organization transformed its digital capabilities a

10 Suggestions for Reopening Gyms in NY State

It’s been over 90 days since gyms were closed in NY State to help slow the spread of COVID-19, and this past week Governor Andrew Cuomo addressed the issue with the following update: "We are still looking at the science and the data. There has been information that those situations have created issues in other states. If we have that information we don't want to then go ahead till we know what we're doing. Right? This is a road that no one has traveled on before. And logic suggests that if you see a problem in other states then you explore it before you move forward in your state." Cuomo also suggested the exercisers in gyms would likely not wear masks which could spread more of the virus. While we all can applaud anchoring policy to science and data, it’s questionable if this has been done here. Despite literally months to research and formulate a plan, NYS has not offered any definitive science backed information tied to re-opening gyms. More troubling, NY has